soppmässa

Det är soppmässa i Samariterhemmets kyrka. Hit är alla välkomna. Efter fyra år av goda erfarenheter ska soppmässan nu få växa!

Blandad gemenskap
Runt borden samlas människor i en blandad gemenskap: studenter, arbetslösa, föräldrar, hemlösa, några i rullstol, andra på benen, några i alkoholberoende, andra som lämnat det, från spädbarn till nittioåringar och av flera olika nationaliteter.

Varje torsdag
Varje torsdag inbjuder Domkyrkoförsamlingen och Uppsala Stadsmission till soppmässa i Samariterhemmets kyrka i Uppsala. Krögare i staden skänker soppa, en bagare ger bröd, ett annat företag ger frukt. Ett stort antal frivilliga ser till att duka upp till en trivsam måltid. Den följs av en gudstjänst i en öppen anda och med fika som avslutning på kvällen. Gästerna är av alla slag. Var och en deltar på sina villkor.

Plats för både allvar och skratt
Från matsalen ser man in i kyrkan som är full av levande ljus. När gudstjänsten börjar kan den som vill gå in i kyrkan. Andra sitter kvar vid matbordet. Ytterligare någon har inte kommit längre än till hallen. Där finns det alltid en person att prata med. Inne i kyrkan finns ett kors av gatsten. På det kan man lägga en sten eller tända ett ljus. Soppmässan ger plats för både gråt och skratt.

Än sen då?
Genom projektet ”Och sen då?” vill vi utveckla soppmässan och föra våra goda erfarenheter vidare. Det sker dels genom ett utökat fältarbete och dels genom dokumentation. Fältarbetet går ut på att fördjupa de kontakter som görs i soppmässan och i Mikaelsgården och Mikaelskyrkan. I Mikaelsgården tas personer emot som behöver duscha, tvätta sina kläder, vila och äta frukost eller få umgås. Intill ligger Mikaelskyrkan som fungerar som vardagskyrka, med erbjudande om samtal, vandring runt stationer med Frälsarkranstema eller avkoppling.

Fler nätverk
Fältarbetarna kan tack vare projektet följa upp enskilda personer och skapa fler nätverk. De besöker härbärgen eller andra boenden för samtal och samvaro. Fältarbetet syftar också till att fler ska hitta till soppmässan eller annan stadsmissions- och församlingsverksamhet. Under ett par dagar i veckan åker några fältarbetare runt till utvalda platser i Uppsala för att bjuda på kaffe och möjlighet till samtal. Kontakt förmedlas till läkaren för hemlösa. På torsdagar påminner de om kvällens soppmässa – personer som lever på gatan har ingen kalender. Det har också kommit förfrågningar om att fältarbetarna ska dyka upp tidigare på dagen. Detta för att gästerna vill kunna välja att dricka mindre. De vill vara nyktrare när det är soppmässdags!

Text hämtad från svenska kyrkans hemsida.